úterý 7. února 2017

Jak se sbalit do Tater

aneb příručká správného AKAmana...

Kapitola 1. - Spinkání, papání, koupání, kakání:


   Bydlíme na chatě a spíme v postelích, takže na spaní nepotřebujete nic. Bábofky si můžu vzít pyžámnko a plyšáka. Stravu máme na chatě formou polopenze, takže stačí něco na doplnění energie po tůře. Hodí se salám, sýr, oříšky a podobné vhodné pochutiny na doplnění proteinů a energie. Rumík či vodečku pro oslavu úspěšného postupu je vhodnější přelejt ze skla do plastu. Kompoty necháme doma nebo zakopeme cestou. Na chatě je umývadlo, takže ostřílený pard vystačí s ručníčkem a zubkartáčkem. Komu nestačí k večerní zábavě alkohol, nechť si vezme společenskou hru. Plavky se pak budou hodit na závěrečný dýchánek v akvaparku. Domácí tričko a gatě, přijdou vhod na pobyt na chatě. Smrdutou mojru ve který předrtíte již třetí výstup je lepší nechat někde jinde a nepromenádovat se v ní po chatě. Pro přípravu nápoje na cestu se hodí čaj, cukr, pro přípravu Brutangu je třeba tang a další rum. Vařit se dá (snad i nadále) na dvouplotýnkáči na chatě, ačkoliv jak lze snadno vytušit dvouplotýnkáč má jenom dvě plotýnky a na těch chce ráno dělat čaj celá chata... Pobyt na chatě je kromě chlástání třeba prokládat i údržbou materiálu - Tesa páska na šití (eventuelně pak speciální lepení na hadry: -->, -->) a menší opravy motyk, lan a rukou. Pilník na mačky a na cepy, nářadí a případně i náhradní hroty na výměnu hrotů a opravy hadrvéru. Náhradní baterky pro pohon čelovek a pípáků. Pokud lezeme v pohorkách, který nám často a snadno provlhaj tak zvážíme i nějakou impregnaci a troje Hospodářky (my primitivové pak Blesk) na sušení (podotýkám, že Leo na lesklym papíru na sušení bot nefunguje)). Na chatu jsou téměř esenciální bačkůrky. Fakultativně pak knížka, mp3 přehrávač, pila na sníh, pornočasopis…


Kapitola dvě - Lezba, drťba, sněhovej pornáč:

   Základní propriety se menujou mačky a cepín. Mačky závisej od toho jaký máme pohorky, na obyč pohorky stačej klubový řemínkový mačky z klubu(-->). Motyka stačí pro nováčka jedna turistická z klubu, kdo se chce pouštět do větších akcí, ten věšinou ví. Sedák a prsák jsou taky podmínkou, včetně znalosti jak se do nich navázat (i když ten prsák...). Jelikož na horách vám pořád padá něco na hlavu není zde helma jenom na okrasu. Na jištění pak jistítko, na který jste zvyklí, a které vyhojuje i použitému lanu / lanům. Na půlkách a dvojčatech jasně vedou kyblíky na jednoduchym vystačíte s polovičákem loďákem. Na slaňování pak kýbl, případně osmu a hlavně prusíka. Prusíka pak využijeme i na řešení průserů. Co by postupové jištění pak: čoky, frendy, hexy, smyčky, šrouby, sněhový kotvy... Zjednodušeně pro nováčky: vemte co máte, šrouby budou erární, na sněhový kotvy se vyserte nejedeme do Patagonie. Ideální mix vklíněnců frendů a skob neexistuje, musíte si najít vlastní. Moje zjednodušená pravidla - neberte to doslova, každej to máme trochu jinak:
  • do tenkej spár tenký skoby nožovky (2-3 ks, vhodný i na ústup páč sou levný, větši kusy nebrat - moc těžký, pokud nemáme kladivocepín – nebrat vůbec)
  • do středních spár vklíněnce (cca 5-10 ks, nebrat malý mosazný - malá pevnost a v těch malej spárkách je stějně led, velikosti brát "cca ob jednu")
  • do větších spár frendy (cca 5-7 ks, nebrat nejmenší kousky - spáry budou zaledněný, nebrat největší kusy - malej poměr užitek / váha, pokud beru macka (= kouba 4 a více), beru dvouosý camaloty - pokryjou větší rozsah spár
  • hexáče velký macky 1-5 ks, kdo byl ve Skotsku ten ví,..
  • šrouby podle charakteru cesty (žlaby 3 - hodně ks, stěny 0 – 2 ks, hřebeny 0 ks)
  Na ústup slaněním pak smyčky prchačky (sestávající se buď ze starejch smyc co se nám válej doma, nebo z jedný dlouhý 5 – 10 m, tenký (třeba šestka prusík, nebo tenkej plocháč) a nože na zaříznutí.
Na štand a na jištění pár karabin s pojistkou (preferuju šroubovací) cca 2-3 ks a pár HMS (1-2ks) na jištění. Štouradlo většinou netřeba - použijeme cepín. Smyčky šité tenké 4x 60cm a 2x 120cm.


Kapitola III. Co ještě s sebou do akce:

  Ideální je mít kromě velký krysy, ve který to tam všechno vytáhnu i malej útočnej bágl na lezení. Do toho si dáme: Pití - já preferuju termosku – stačí adin litr (1l) na dva borce na standartní akciu (kopec v dolině u chaty, návrat do večeře). Na jídlo není moc času, takže stačí pár rychlejch cukrů do kapes (čokotyčinky, energogely) zbytek nechat dole na chajdě. Zateplovací vrstva = teplá bunda nebo fleeska (nemám-li ji zrovna na sobě). Náhradní oblečení (kromě rezervních rukavic a zateplovací vrstvy - viz. výše) je zbytečnost, kdo má potřebu se převlíkat, tak dělá něco špatně. Krém na držku a balzám na rty (nosim v kapse a často aplikuju). Brejle - sluňáky když svítí, lyžařský když sněží vodorovně Pro případ komplikací pak malou útočnou lékárničku, hliníkovou fólii (případně drsnějšího podniku pak žďárák), čelovku, svíčku + zapalovač, píšťalku. Bereme-li pípáky tak pak do báglu přiložíme i lopatu a sondu. Na odvážnější podniky pak přihodíme i vařič a ešus (plánujeme-li nestihnout večeři případně i snídani na chatě).

Žádné komentáře:

Okomentovat